Εταιρία
Υπηρεσίες
Προϊόντα
Πελάτες
Έργα
Συνεργάτες
Πληροφορίες
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Sitemap
 

Δ.Παπανικολάου 12

19400 ΚΟΡΩΠΙ, ΑΤΤΙΚΗ

ΤΗΛ & ΦΑΞ: 210 6020152

GSM: 693 6020152

Email:

Θέρμανση Υγραερίου

θερμανση με υγραεριο

Το υγραέριο ευρύτερα γνωστό και ως γκάζι αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση καυσίμου για την λειτουργία των εγκαταστάσεων θέρμανσης σε σπίτια αλλά και επαγγελματικούς χώρους.

Οι λόγοι που επιλέγεται η χρήση του υγραερίου σε μια εγκατάσταση θέρμανσης είναι η τιμή του, καθώς αυτή είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου, ο υψηλότερος βαθμός απόδοσης των συσκευών θέρμανσης που λειτουργούν με υγραέριο (λέβητες, καυστήρες και μπόιλερ αερίου), με αποτέλεσμα οικονομικότερη λειτουργία και τέλος η δυνατότητα που πάρεχουν οι επίτοιχοι λέβητες υγραερίου για τοποθέτηση σε οιανδήποτε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο χωρίς την απαίτηση χώρου λεβητοστασίου καθώς και κατακόρυφης καπνοδόχου που να καταλήγει πάνω από την στέγη ή το δώμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν εύκολη κατασκευαστικά λύση για ατομική - αυτόνομη θέρμανση μιας κατοικίας ή ενός διαμερίσματος σε πολυκατοικία.

 

Το υγραέριο για χρήση σε οιανδήποτε εγκατάσταση θέρμανσης απαιτεί αποθήκευση η οποία μπορεί να γίνει είτε σε ειδική δεξαμενή υγραερίου (οπότε το προμηθευόμαστε χύμα) είτε σε φιάλες υγραερίου που συνήθως συνδέονται μεταξύ τους παράλληλα και τις προμηθευόμαστε γεμάτες με υγραέριο.

 

Η χρήση του υγραερίου σε μια εγκατάσταση θέρμανσης αποτελεί εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις που στην περιοχή δεν υφίσταται δημόσιο δίκτυο φυσικού αερίου και που παράλληλα, είτε υπάρχει απαίτηση για αυτόνομη ατομική θέρμανση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας είτε απαίτηση για οικονομικότερη λειτουργία της θέρμανσης, σε σχέση με το πετρέλαιο, σε μονοκατοικία η πολυκατοικία.

 

Για την κατασκευή οιασδήποτε εγκατάστασης υγραερίου για την τροφοδοσία κεντρικής ή ατομικής θέρμανσης σε διαμέρισμα, μονοκατοικία, πολυκατοικία ή επαγγελματικό χώρο, τόσο σε νέα όσο και σε υφιστάμενα κτήρια απαιτείται σύμφωνα με τον νόμο (Κανονισμός Υγραερίου ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003) η έκδοσης άδειας από την Πολεοδομία και Πιστοποιητικού Πυρασφαλείας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για την έκδοση της άδειας και του πιστοποιητικού πυρασφάλειας χρειάζεται η υποβολή ειδικής μηχανολογικής μελέτης υγραερίου καθώς και μελέτης πυρασφάλειας. Εγκατάσταση οιανδήποτε συστήματος υγραερίου χωρίς άδεια απαγορεύεται από τον νόμο. Για τις μόνες εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση άδειας είναι εγκαταστάσεις που σύμφωνα με το Τεχνικό Κανονισμό Αερίου κατατάσσονται στην κατηγορία 0 στην οποία υπάγονται είτε οικιακές εγκαταστάσεις με αριθμό φιαλών μικρότερο ή ίσο με τρεις (3) φιάλες και συνολική αποθηκευόμενη ποσότητα υγραερίου μικρότερη ή ίση με 30 κιλά είτε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, με αριθμό φιαλών υγραερίου μικρότερο ή ίσο με (4)τέσσερις φιάλες και συνολική αποθηκευόμενη ποσότητα υγραερίου μικρότερη ή ίση με 100 κιλά.

 

Οι εγκαταστάσεις θέρμανσης υγραερίου αποτελούν σύνθετες μηχανολογικές εφαρμογές που διέπονται από αυστηρή νομοθεσία και κανονισμούς και απαιτούν εξειδίκευση, βαθειά γνώση του αντικειμένου και ιδιαίτερη εμπειρία. Απειρία, μη ολοκληρωμένη γνώση του αντικειμένου, λάθη, παραλείψεις και κακοτεχνίες δεν συγχωρούνται στις εγκαταστάσεις υγραερίου

 

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ διαθέτοντας πάνω από 30 χρόνια εμπειρία καθώς και εξειδίκευση στον τομέα των εφαρμογών υγραερίου, παρέχει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών και προϊόντων που αφορούν τις εγκαταστάσεις θέρμανσης με υγραέριο (εγκατάσταση υγραερίου για ατομική - αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ σε διαμέρισμα ή επαγγελματικό χώρο με φιάλες υγραερίου, κεντρική θέρμανση σε κάθε είδους σπιτι μονοκατοικία ή πολυκατοικία καθώς και επαγγελματικό χώρο με δεξαμενή υγραερίου) .

 

Ειδικότερα Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ αναλαμβάνει :

 • Την μελέτη της εγκατάστασης υγραερίου για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας απο την Πολεοδομία.
 • Την μελέτη πυρασφάλειας για την έκδοση του απαιτούμνεου Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 • Την κατασκευή των εγκαταστάσεων υγραερίου.
 • Την κατά τον νόμο επίβλεψη της κατασκευής για την εγκατάσταση υγραερίου.
 • Την σύνταξη του απαιτούμενου Τεχνικού Φακέλου Υγραερίου (Τ.Φ.Υ) και την έκδοση των απαιραίτητων πιστοποιητικών ελέγχου.
 • Την ρύθμιση της εγκατάστασης και την παράδοση της σε πλήρη λειτουργία.

Επίσης η ΑΝΑΔΡΑΣΗ διαθέτει μέγαλη γκάμα εξοπλισμού για εγκαταστάσεις υγραερίου (επιίτοιχοι λέβητες υγραερίου συμπύκνωσης για θέρμανση καθώς και μεικτής λειτουργίας για θέρμανση και ζεστό νεροό, συμβατικοί λέβητες χαλύβδινοι και μαντεμένιοι με συμβαττικούς καυστήρες υγραερίου, λέβητες και boiler μόνο για παραγωγή ζεστού νερού, εξοπλισμός δικτύων σωληνώσεων υγραερίου, δεξαμενές υγραερίου, συστοιχίες φιαλών υγραερίου κ.λ.π) επώνυμων κατασκευαστικών οίκων (Ariston, Chaffoteaux, Baltur, Saturn, Viessman).

 

λεβητες υγραεριου ariston λεβητες υγραεριου chaffoteaux λεβητες υγραεριου baltur
λεβητες υγαεριου saturn λεβητες υγραεριου viessman

 

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ έχοντας ώς βασικά εφόδια την πολύχρονη εμπειρία της, τα άριστα καταρτισμένο και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό της (μηχανολόγοι μηχανικοί, αδειούχοι τεχνικοί καυσίμων αερίων, εξειδικευμένοι και πιστοποιημένοι με ειδικές άδειες στα καύσιμα αέρια υδραυλικοί) καθώς και τους αξιόπιστους και επιλεγμένους με αυστηρά κριτήρια ποιότητας, ασφάλειας και οικονομικής λειτουργίας εξοπλισμούς που διαθέτει μπορεί να εγγυηθεί για την κατασκευή απόλυτα ασφαλών εγκαταστάσεων θέρμανσης με τήν χρήση υγραερίου οι οποίες θα διακρίνονται πάραλληλα για την αξιοπιστία τους καθώς και για την μέγιστη δυνατή οικονομική τους λειτουργία

 

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ μπορεί να προτείνει, σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολλές εναλλακτικές λύσεις για εγκαταστάσεις θέρμανσης με υγραέριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές παρακάτω :

 

Αυτόνομη - Ατομική εγκατάσταση θέρμανσης με υγραέριο. Η λύση αυτή είναι κατάλληλη για διαμέρισμα πολυκατοικίας, όταν υπάρχει απαίτηση για αυτονόμηση του από την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης καθώς επίσης και για μεσαία κτήρια μονοκατοικίας ή επαγγελματικού χώρου (γραφείο, κατάστημα, βιοτεχνία κ.λ.π).

 

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Στην αυτόνομη - ατομική θέρμανση υγραερίου τοποθετείται ένας επίτοιχος λέβητας υγραερίου κατά προτίμηση σε κάποιο προστατευμένο εξωτερικό χώρο (μπαλκόνι, προστατευμένο δώμα).

Η τροφοδοσία του επίτοιχου λέβητα με υγραέριο γίνεται συνήθως στις περιπτώσεις αυτές από μια συστοιχία παραλληλισμένων φιαλών υγραερίου των 20 Κg τοποθετημένων σε εξωτερικό χώρο ή σπανιότερα, αν πρόκειται για μεγαλύτερη εγκατάσταση σε μονοκατοικία, ή πολλά διαμερίσματα σε πολυκατοικία από δεξαμενή υγραερίου τοποθετημένη υποχρεωτικά στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου.

Η σύνδεση μεταξύ λέβητα και φιαλών ή δεξαμενής υγραερίου γίνεται μέσω ειδικών δικτύων σωληνώσεων που περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες διατάξεις ρύθμισης της πίεσης και ασφαλείας.

 

Αν πρόκειται για εγκατάσταση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, και αυτό διαθέτει συλλέκτη αυτονομίας θέρμανσης όπου καταλήγουν όλες οι σωληνώσεις από τα θερμαντικά σώματα του διαμερίσματος, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει η σύνδεση του ατομικού επίτοιχου λέβητα υγραεριού με τον συλλέκτη των θερμαντικών σωμάτων, ο οποίος και θα αποκοπεί από το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Αν όμως η πολυκατοικία διαθέτει παλαιό σύστημα θέρμανσης με στήλες που διαπερνούν κατακόρυφα τα διαμερίσματα τότε υπάρχει ανάγκη να κατασκευαστεί στο διαμέρισμα νέο τοπικό δίκτυο σωληνώσεων για την τροφοδοσία των θερμαντικών σωμάτων.

 

Επίσης στην περίπτωση που πρόκειται μόνο για ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία όπου χρησιμοποιείται συστοιχία φιαλών υγραερίου η σύνδεση με τον ατομικό επίτοιχο λέβητα αερίου γίνεται απευθείας μέσω του δικτύου σωληνώσεων υγραερίου ενώ σε περίπτωση περισσότερων διαμερισμάτων πολυκατοικίας, που οι ατομικοί τους λέβητες αερίου τροφοδοτούνται από δεξαμενή υγραερίου η σύνδεση γίνετα αφού μεσολαβήσει πρώτα η τοποθέτηση μετρητών παροχής του αεριού προκειμένου να είναι δυνατός ο επιμερισμός των δαπανών για την αγορά του υγραερίου.

 

ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Ο επίτοιχος λέβητας υγραερίου όπως προναφέρεται συνήθως επιλέγεται να τοποθετηθεί σε κάποιο μπαλκονί ή δώμα για λόγους πρόσθετης ασφαλείας χωρίς να απαγορεύεται η τοποθέτηση του και σε εσωτερικούς χώρους (κουζίνα, σαλόνι, καθιστικό, γαρφείο, κατάστημα κ.λ.π) υπό την προϋπόθεση φυσικά να τηρούνται οι απαιτήσεις του Τεχνικού Κανονισμού Υγραερίου. Απαγορεύεται η εγκατάσταση λέβητα υγραερίου σε υπνοδωμάτια καθώς και σε χώρους που δεν τηρούν τις προϋπόθεσεις του Κανονισμού Υγραερίου. Επίσης κοντά στην θέση που πρόκειται να τοποθετηθεί ο λέβητας θα πρέπει να υπάρχει ασφαλής και ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες αποχέτευση επειδή πλέον όλοι οι λέβητες αερίου που κυκλοφορούν στην αγορά είναι λέβητες συμπύκνωσης (λέβητες που αποβάλλουν υγροποιημένα συμπυκνώματα τα οποία προέρχονται από τα ζεστά καυσαέρια του λέβητα τα οποία δεν απορρίπτονται απευθείας στο περιβάλλον αλλά πριν οδηγηθούν στην καπνοδόχο διέρχονται από τον εναλλάκτη θερμότητας όπου αποδίδουν πρόσθετη θερμότητα και παράλληλα υγροποιούνται.

 

Κεντρική θέρμανση υγραερίου Η λύση αυτή είναι κατάλληλη για πολυκατοικίες και μεγάλους επαγγελματικούς χώρους.

 

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΔΕΞΑΝΕΝΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Στην περίπτωση χρήσης υγραερίου για την τροφοδοσία κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικίας ή μεγάλου επαγγελματικού χώρου απαιτείται υποχρεωτικά η εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου κατάλληλης χωρητικότητας ανάλογα με την ισχύ της εγκατάστασης.

Η εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου μπορεί να γίνει είτε πάνω στο έδαφος (υπέργεια), είτε κάτω από το έδαφος χωρίς επιχωμάτωση (υπόγεια), είτε κάτω από το έδαφος με επιχωμάτωση (επιχωματωμένη).

Η δεξαμενή υγραερίου εγκαθίστανται υποχρεωτικά σε υπαίθριο χώρο του οικοπέδου του κτηρίου και σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067/ΦΕΚ 79 Α’/9-4-2012 η επιφάνεια που καλύπτει προσμετρείται κανονικά τόσο στο συντελεστή δόμησης του κτηρίου όσο και στον συντελεστή κάλυψης του οικοπέδου.

Επίσης σύμφωνα με το Κανονισμό Υγραερίου (ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003) για την εγκατάσταση της δεξαμενής υγραερίου απαιτείται να εκδοθεί άδεια από την αρμόδια πολεοδομία και θα πρέπεια να τηρούνται συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας από το κτήριο, τα όρια ιδιοκτησίας, δημόσιους δρόμους, εσωτερικούς διαδρόμους, άλλα κτήρια και σταθερές πηγές εναύσεως (υπαίθριες ψησταριές, μπάρμπεκιου κ.λ.π) .

Για την σύνδεση εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικίας ή μεγάλου επαγγελματικού χώρου με υγραέριο υπάρχουν δύο εναλλακτικές επιλογές.

 

κεντρικη θερμανση υγραεριου

1η Επιλογή - Αντικατάσταση καυστήρα

Σε περίπτωση που υφίσταται εγκατάσταση καλοριφέρ και ο υπάρχον λέβητας βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τότε υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης μόνο του υπάρχοντος καυστήρα πετρελαίου από νέο καυστήρα υγραερίου που θα τροφοδοτηθεί από την δεξαμενή υγραερίου μέσω του δικτύου διανομής υγραερίου που θα κατασκευαστεί. Στην περίπτωση αυτή αν το κτήριο διαθέτει παλαιά κτιστή, μη στεγανή και μη μονωμένη καπνοδόχο, τότε είναι απαραίτητη, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας καθώς και για λόγους οικονομίας η αντικατάσταση της υπάρχουσας καπνοδόχου με νέα, λεία και καλά μονωμένη καπνοδόχο.

Η λύση της αντικατάστασης του καυστήρα, σε μια κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης, δύναται να είναι υπό προϋποθέσεις η πιο οικονομική λύση εγκατάστασης υγραερίου από πλευράς προμήθειας εξοπλισμού και κατασκευής, αλλά δεν είναι αυτή που εξασφαλίζει την οικονομικότερη λειτουργία της εγκατάστασης.

 

εγκατασταση θερμανσης υγραεριου

2η Επιλογή - Αντικατάσταση λέβητα

Σε περίπτωση που υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας και οικονομικής λειτουργίας ή ο υπάρχον λέβητας είναι πολύ παλιός και ακατάλληλος για λειτουργία με το υγραέριο, τότε υπάρχει η επιλογή της αντικατάστασης του λέβητα με μια σύγχρονη μονάδα compact λέβητα υγραερίου συμπύκνωσης με ενσωματωμένη αντιστάθμιση.

Με την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου λέβητα συμπύκνωσης μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει μέχρι και 40% σε σχέση με μια εγκατάσταση που λειτουργεί με πετρέλαιο.

Στην περίπτωση εγκατάστασης μονάδας compact λέβητα υγραερίου συμπύκνωσης, για την απαγωγή των κρύων καπναερίων στο περιβάλλον, τοποθετείται εντός της παλαιάς καπνοδόχου, ένας πλαστικός σπιράλ σωλήνας προκειμένου τα κρύα καυσαέρια να απάγονται στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια δεν απαιτείται αντικατάσταση ή αποξήλωση της υφιστάμενης καπνοδόχου.

 

Για οιανδήποτε ζήτηση εγκατάστασης για θέρμανση υγραερίου μπορείτε να επικοινωνήσετε τώρα μαζί μας στα τηλέφωνα 2106020152 καθώς και 6936020152 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας προκειμένου να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας

 

καλοριφερ υγραεριου ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ δεξαμενες υγραεριου
ΛΕΒΗΤΕΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΜΠΟΙΛΕΡ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΕΠΙΤΟΙΧΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΥΓΡΑΕΡΙΟ...

Ποιές εγκαταστάσεις θέρμανσης μπορούν να εξυπηρετηθούν από μία εγκατάσταση υγραερίου

Όλοι οι γνωστοί τύποι εγκαταστάσεων θέρμανσης (μονοσωλήνιο σύστημα, δυσωλήνιο σύστημα, ενδοδαπέδια θέρμανση κ.λ.π) μπορούν να εξυπηρετηθούν από μία εγκατάσταση υγραερίου χωρίς κανένα πρόβλημα:

Σε ποιά είδη κτιρίων μπορεί να γίνει εγκατάσταση υγραερίου για την εξυπηρέτηση αναγκών θέρμανσης ;

Μία εγκατάσταση υγραερίου για την εξυπηρέτηση αναγκών θέρμανσης ή και άλλων αναγκών, όπως παραγωγή ζεστού νερού και μαγείρεμα, μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις σε οιανδήποτε κτήριο είτε αυτό αφορά κατοικία είτε επαγγελματικό χώρο.

Ποιές προϋποθέσεις υπάρχουν για την εγκατάσταση υγραερίου σε ένα κτίριο ;

Εγκατάσταση υγραερίου σε νέα κτίρια

 

Εγκατάσταση υγραερίου σε νέα κτίρια μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπεται από την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, την μελέτη εγκατάστασης υγραερίου σύμφωνα με τις διατάξεις τον Κανονισμού Υγραερίου ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003 και την μελέτη ΚΕΝΑΚ που έχουν υποβληθεί στην πολεοδομία, προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Αν στην πολεοδομία έχει υποβληθεί μελέτη με άλλο σύστημα παραγωγής θέρμανσης, τότε για να εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης με υγραέριο, θα πρέπει να υποβληθεί έγκαιρα στην πολεοδομία αίτημα αναθεώρησης της οικοδομικής αδείας για αλλαγή ηλεκτρομηχανολογικών μελετών και μελέτης ΚΕΝΑΚ και υποβολή μελέτης εγκατάστασης υγραερίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Υγραερίου ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003.

 

Εγκατάσταση υγραερίου σε υφιστάμενα κτίρια

Εγκατάσταση υγραερίου σε υφιστάμενα κτίρια μπορεί να γίνει υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Να διαθέτουν κάποιο υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης (μονοσωλήνια θέρμανση, παλαιά δισωλήνια συστήματα θέρμανσης, ενδοδαπέδια θέρμανση κ.λ.π) και σε περίπτωση που δεν υπάρχει να προβλεφθεί η κατασκευή του.
 • Ο χώρος που διατίθεται για την εγκατάσταση των συσκευών υγραερίου (επιίτοιχος λέβητας αερίου , μπόιλερ αερίου κ.λ.π) να καλύπτει τις απαιτήσεις του Τεχνικού Κανονισμού Υγραερίου (ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003).
 • Σε περίπτωση εγκατάστασης συσκευής θέρμανσης υγραερίου (λέβητας, καυστήρας υγραερίου κ.λ.π) με θερική ισχύ πάνω από 5ο Kw να υπάρχει ή να κατασκευαστεί στο κτήριο ιδιαίτερος χώρος λεβητοστασίου που να καλύπτει τις απαιτήσεις του Τεχνικού Κανονισμού Υγραερίου (ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003).
 • Να υποβληθεί στη αρμόδια πολεοδομική αρχή που ανήκει το ακίνητο, μελέτη εγκατάστασης υγραερίου για την έκδοση άδειας, εφόσον απαιτείται, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης υγραερίου που πρόκειται να κατασκευασθεί.

Πότε απαιτείται για υφιστάμενα κτήρια άδεια από την πολεοδομία για την εγκατάσταση υγραερίου ;

Για όλα ανεξαιρέτως τα υφιστάμενα κτίρια (κατοικίας και επαγγελματικά) στα οποία πρόκειται να κατασκευαστεί εγκατάσταση υγραερίου είτε η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει δεξαμενή υγραερίου είτε περιλαμβάνει συστοιχία φιαλών υγραερίου, απαιτείται έκδοση άδειας εγκατάστασης υγραερίου από τις αρμόδιες αρχές (Πολεοδομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία), σύμφωνα με τον Κανονισμό Υγραερίου ΚΥΑ 31859/2003/ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003.

 

Εξαιρείται μόνο η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 0, στην οποία υπάγονται είτε οικιακές εγκαταστάσεις με αριθμό φιαλών μικρότερο ή ίσο με τρεις (3) φιάλες και συνολική αποθηκευόμενη ποσότητα υγραερίου μικρότερη ή ίση με 30 κιλά είτε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, με αριθμό φιαλών υγραερίου μικρότερο ή ίσο με (4)τέσσερις φιάλες και συνολική αποθηκευόμενη ποσότητα υγραερίου μικρότερη ή ίση με 100 κιλά.

Τι μελέτες κατατίθενται στην πολεοδομία και την έκδοση άδειας για εγκατάσταση υγραερίου σε υφιστάμενα κτίρια

Για την έκδοση άδειας από την πολεοδομία για εγκατάσταση υγραερίου σε υφιστάμενα κτίρια απαιτείται να υποβληθούν:

 

Μελέτη εγκατάστασης υγραερίου που θα περιλαμβάνει:

 • Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης υγραερίου.
 • Αναλυτικό τεύχος υπολογισμών της εγκατάστασης υγραερίου.
 • Σχέδια κατασκευής (κατόψεις του κτιρίου) στις οποίες θα φαίνονται ανά ιδιοκτησία η όδευση των σωληνώσεων, η διατομή και το είδος του υλικού των σωληνώσεων, η θέση των αποφρακτικών διατάξεων, οι θέσεις των ρυθμιστών πίεσης και των ασφαλιστικών, οι θέσεις, το είδος και η ισχύς των συσκευών υγραερίου και οι θέσεις και οι διαστάσεις των συστημάτων προσαγωγής και απαγωγής αέρα και των συστημάτων απαγωγής καυσαερίων.
 • Τρισδιάστατο αξονομετρικό σχέδιο της εγκατάστασης υγραερίου όπου θα φαίνονται τα μήκη, οι διατομές και το είδος του υλικού των σωληνώσεων, οι αποφρακτικές και λοιπές διατάξεις, οι ρυθμιστές πίεσης, τα ασφαλιστικά και το είδος και η ισχύς των συσκευών υγραερίου.

Τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου της εγκατάστασης.

Σχέδιο διαγράμματος κάλυψης.

Μελέτη Παθητικής Πυροπροστασίας.

Μελέτη Ενεργητικής Πυροπροστασίας.

 

Επίσης ανάλογα με το έτος κατασκευής του κτιρίου μπορεί να ζητηθούν απο την Πολεοδομία.

 

Μελέτη Θέρμανσης.

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης - ΚΕΝΑΚ .

Ποιές εγκαταστάσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν με δεξαμενές υγραερίου και ποιες με συστοιχίες φιαλών υγραερίου;

Για την κάλυψη των θερμικών αναγκών μεγάλων κτιρίων (μεγάλες μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες, επαγγελματικοί χώροι) η εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου αποτελεί μονόδρομο για οικονομικούς, πρακτικούς και τεχνικούς λόγους αφού η προμήθεια χύμα υγραερίου είναι πιο φτηνή, υπάρχει δυνατότητα μέτρησης της ποσότητας υγραερίου, δεν απαιτείται συνεχής αλλαγή φιαλών υγραερίου, διασφαλίζεται η σχεδόν πλήρης εκμετάλλευση του υγραερίου της δεξαμενής και υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης συσκευών υγραερίου που απαιτούν μεγάλες παροχές υγραερίου (μεγάλοι λέβητες, μπόιλερ κ.λ.π).

 

Αντίθετα η χρήση συστοιχίας φιαλών υγραερίου σε μεγάλες εγκαταστάσεις είναι ασύμφορη, καθόλου πρακτική και μερικές φορές τεχνικά αδύνατη αφού το κόστος των φιαλών υγραερίου είναι υψηλότερο από την προμήθεια χύμα υγραερίου, απαιτείται συνεχής αλλαγή φιαλών υγραερίου, δεν υπάρχει δυνατότητα μέτρησης και πλήρους εκμετάλλευσης της περιεχόμενης σε αυτές ποσότητας υγραερίου και σε μερικές περιπτώσεις είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν συσκευές υγραερίου που απαιτούν μεγάλες παροχές υγραερίου (μεγάλοι λέβητες, μπόιλερ κ.λ.π).

 

Για μικρές εγκαταστάσεις (μικρά διαμερίσματα μέχρι 60-70 τ.μ και μικρές επαγγελματικές εγκαταστάσεις κ.λ.π), η χρήση συστοιχίας φιαλών υγραερίου είναι εφικτή εφόσον προηγηθεί οπωσδήποτε μελέτη θερμικών απαιτήσεων ή άλλων αναγκών, γιατί ακόμα και για μικρές εγκαταστάσεις, με μεγάλες όμως ενεργειακές απαιτήσεις, ο χρήστης μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας και αντιοικονομικής λειτουργίας.

Που μπορεί να εγκατασταθεί μια δεξαμενή υγραερίου και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η δεξαμενή υγραερίου εγκαθίστανται υποχρεωτικά σε υπαίθριο χώρο του οικοπέδου του κτιρίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067/ΦΕΚ 79 Α’/9-4-2012 η επιφάνεια που καλύπτει προσμετρείται κανονικά τόσο στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου όσο και στον συντελεστή κάλυψης του οικοπέδου. Κατά συνέπεια, για την εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου απαιτείται να υπάρχει υπόλοιπο τόσο στο συντελεστή δόμησης όσο και στον συντελεστή κάλυψης διαφορετικά δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση της.

 

Η εγκατάσταση μίας δεξαμενής υγραερίου δύναται να γίνει είτε πάνω στο έδαφος (υπέργεια), είτε κάτω από το έδαφος χωρίς επιχωμάτωση(υπόγεια), είτε κάτω από το έδαφος με επιχωμάτωση (επιχωματωμένη).

 

Για την εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου σε υπαίθριους χώρους κτηρίων απαιτείται με βάση την ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003 να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από το κτήριο, τα όρια ιδιοκτησίας, δημόσιους δρόμους, εσωτερικούς διαδρόμους, άλλα κτήρια και σταθερές πηγές εναύσεως (υπαίθριες ψησταριές, μπάρμπεκιου κ.λ.π) . Τα όρια αυτά έχουν ως εξής:

 

Για υπέργειες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

 • Για δεξαμενές υγραερίου έως 500 lit - 1,5 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 500 lit έως 2500 lit - 3 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 2500 lit έως 9000 lit - 7,5 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 9000 lit έως 100000 lit - 15 m

Για υπόγειες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

 • Για δεξαμενές υγραερίου έως 500 lit - 1,5 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 500 lit έως 100000 lit - 3 m

Για επιχωματωμένες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

 • Για δεξαμενές υγραερίου έως 500 lit - 1,5 m.
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 500 lit έως 9000 lit - 3 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 9000 lit έως 100000 lit - 5 m

Που μπορούν να εγκατασταθούν φιάλες υγραερίου και συστοιχίες φιαλών υγραερίου και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Οι συστοιχίες φιαλών υγραερίου δύναται να εγκατασταθούν σε εξωτερικό χώρο του κτηρίου υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Σε εξωτερικούς χώρους για οικιακή χρήση επιτρέπεται η εγκατάσταση συστοιχίας μέχρι 10 φιάλες και συνολική ποσότητα υγραερίου μέχρι 250 Kg μόνο σε ισόγειο χώρο εντός ειδικού ερμαρίου και σε εξώστες κτηρίων (μπαλκόνια) μέχρι 4 φιάλες και συνολική ποσότητα υγραερίου μέχρι 100 Kg και σε ύψος μέχρι το στηθαίο.
 • Σε εξωτερικούς χώρους επαγγελματικών κτηρίων επιτρέπεται η εγκατάσταση συστοιχίας μέχρι 20 φιάλες και συνολική ποσότητα υγραερίου μέχρι 500 Kg μόνο σε ισόγειο χώρο εντός ειδικού ερμαρίου και σε εξώστες επαγγελματικών κτηρίων (μπαλκόνια) μέχρι 4 φιάλες και συνολική ποσότητα υγραερίου μέχρι 100 Kg και σε ύψος μέχρι το στηθαίο.
 • Να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από το κτήριο, τα όρια ιδιοκτησίας, δημόσιους δρόμους, εσωτερικούς διαδρόμους, άλλα κτήρια και σταθερές πηγές εναύσεως (υπαίθριες ψησταριές, μπάρμπεκιου κ.λ.π) ως εξής : α) Για συστοιχία 2-6 φιαλών υγραερίου και συνολική ποσότητα υγραερίου μέχρι 150 Kg - 2m β) Για συστοιχία μεγαλύτερη των 6 φιαλών υγραερίου και συνολική ποσότητα υγραερίου μεγαλύτερη των 150 Kg - 3m.

Επίσης οι συστοιχίες φιαλών υγραερίου δύναται να εγκατασταθούν σε εσωτερικούς χώρους επαγγελματικών κτηρίων υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Να μην είναι υπόγεια
 • Να μην επικοινωνούν απευθείας με υπόγειους χώρους
 • Να μην είναι διάδρομοι, κλιμακοστάσια και οδεύσεις διαφυγής ατόμων
 • Να απέχουν από λέβητες, μπόιλερ και θερμαντικά σώματα τουλάχιστον 1 m
 • Να απέχουν από μαγειρικές συσκευές 0,5 m
 • Να είναι τοποθετημένες μέσα σε ερμάρια με επαρκή αερισμό
 • Ο χώρος εγκατάστασής τους να διαθέτει μόνιμα ανοίγματα αερισμού και εξαερισμού προς το ύπαιθρο
 • Ο χώρος εγκατάστασης τους να διαθέτει την απαιτούμενη από τον νόμο επιφάνεια και όγκο ανάλογα με τον αριθμό της συστοιχίας φιαλών υγραερίου

Σε χώρους κατοικίας απαγορεύεται η εγκατάσταση συστοιχίας φιαλών υγραερίου σε εσωτερικούς χώρους, επιτρέπεται μόνο μία φιάλη υγραερίου των 10 Kg στο χώρο κουζίνας ή καθιστικού για την εξυπηρέτηση μαγειρικών συσκευών.

Είναι ασφαλείς οι εγκαταστάσεις υγραερίου;

Οι εγκαταστάσεις υγραερίου και ιδιαίτερα οι μεγάλες εγκαταστάσεις που διαθέτουν δεξαμενή αποθήκευσης υγραερίου αποτελούν σύνθετες μηχανολογικές εφαρμογές που διέπονται από αυστηρότατους κανονισμούς και νομοθεσία. Η εγκατάσταση υγραερίου είναι απόλυτα ασφαλής υπο την προϋπόθεση της σωστής και εμπεριστατωμένης μελέτης, από έμπειρο στο συγκεκριμένο αντικείμενο μηχανικό, και κατασκευής της από εξειδικευμένο συνεργείο που κατέχει σχετική άδεια για την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων και θα ακολουθήσει κατά γράμμα την εκπονηθείσα μελέτη καθώς και τον Κανονιασμό Εγκαταστάσεων Υγραερίου (ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003).

 

Επιστροφή