Εταιρία
Υπηρεσίες
Προϊόντα
Πελάτες
Έργα
Συνεργάτες
Πληροφορίες
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Sitemap
 

Δ.Παπανικολάου 12

19400 ΚΟΡΩΠΙ, ΑΤΤΙΚΗ

ΤΗΛ & ΦΑΞ: 210 6020152

GSM: 693 6020152

Email:

Εγκαταστάσεις Υγραερίου

εγκαταστασεις υγραεριου

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ αποτελεί μια από τις πλέον εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες με αντικείμενο τις εγκαταστάσεις υγραερίου κάθε είδους (εγκαταστάσεις με δεξαμενή υγραερίου καθώς και εγκαταστάσεις με φιάλες υγραερίου).Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ παρέχει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών και προϊόντων που αφορούν την εγκατάσταση υγραερίου τόσο για επαγγελματική και βιομηχανική χρήση (βιομηχανία, βιοτεχνία, ξενοδοχείο, πλυντήριο, θερμοκήπιο, εστιατόριο, αρτοποιείο, ταβέρνα, ψησταριά, σουβλατζίδικο κ.λ.π) όσο και για τις ανάγκες θέρμανσης σε κατοικίες (κεντρική και ατομική - αυτόνομη θέρμανση), το οποίο περιλαμβάνει την μελέτη για την εγκατάσταση υγραερίου, την έκδοση της απαιτούμενης άδειας, την προμήθεια του εξοπλισμού, την κατασκευή των εγκαταστάσεων, την επίβλεψη της κατασκευής, τον έλεγχο στεγανότητας των δικτύων διανομής υγραερίου, την ρύθμιση και τη θέση σε πλήρη λειτουργία του εξοπλισμού καθώς και την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών στεγανότητας, ελέγχου και ρύθμισης του συνόλου των εγκαταστάσεων.

 

Οι εγκαταστάσεις υγραερίου και ειδικότερα αυτές που περιλαμβάνουν δεξαμενή υγραερίου ή ακόμα περισσότερο και εξαεριωτές υγραερίου αποτελούν σοβαρές μηχανολογικές εφαρμογές που διέπονται από αυστηρή νομοθεσία και κανονισμούς. Η μελέτη και η κατασκευή τους απαιτεί ειδικές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία.

 

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ διαθέτει αποδεδειγμένα την τεχνογνωσία των εγκαταστάσεων υγραερίου, η οποία πηγάζει από την πολύχρονη εμπειρία της καθώς δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό εδώ και πάνω απο 30 χρόνια έχοντας να επιδείξει σημαντικό αριθμό από εγκαταστάσεις υγραερίου τόσο σε επαγγελματικούς και βιομηχανικιούς χώρους όσο και σε κτήρια κατοικίας.

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ επίσης διαθέτει εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό από έμπειρους Μηχανολόγους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς που εκπονούν τις μελέτες των εγκαταστάσεων υγραερίου και επιβλέπουν την κατασκευή τους, οργανωμένα συνεργεία που τα συγκροτούν έμπειροι αδειούχοι τεχνίτες καυσίμων αερίων που επιμελούνται της κατασκευής της εκάστοτε εγκατάστασης καθώς και εμπορικό τμήμα που προφέρει ποιοτικά και αξιόπιστα υλικά και εξοπλισμούς για εγκαταστάσεις υγραερίου.

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΙΑΛΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ αρτοποιειο εγκατασταση υγραεριου εγκατασταση δεξαμενης υγραεριου

 

Η τροφοδοσία με υγραέριο τόσο επαγγελματικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων για διάφορες λειτουργικές τους δραστηριότητες όσο και εγκαταστάσεων θέρμανσης, παραγωγής ζεστού νερού και μαγειρέματος σε κατοικίες αποτελεί μια οικονομική και συνάμα φιλική προς το περιβάλλον λύση για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

 

Το υγραέριο είναι ιδανική επιλογή καυσίμου για περιοχές που βρίσκονται εκτός του δικτύου φυσικού αερίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε επαγγελματικές και βιομηχανικές δραστηριότητες όπως βιομηχανία (κυρίως τροφίμων), ξενοδοχείο, αρτοποιείο, επαγγελματικό εργαστήριο, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα, ψητοπωλείο, εστιατόριο, πιτσαρία), καθαριστήριο, θερμοκήπιο, πλυντήριο κ.λ.π.), για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, όπως παραγωγή ζεστού νερού με boiler υγραερίου, λειτουργία κλασσικών λεβήτων νερού και ατμολεβήτων για βιομηχανικούς σκοπούς, θέρμανση χώρων (λέβητες και καυστήρες αερίου, αερολέβητες, ατμολέβητες, ατμογεννήτριες, θερμάστρες υγραερίου), λειτουργία αρτοκλιβάνων και φούρνων για την έμψηση προϊόντων αρτοποιίας, παρασκευή έτοιμου φαγητού μέσω επαγγελματικών μαγειρικών συσκευών που λειτουργούν με υγραέριο (φούρνοι μαγειρικές εστίες, κουζίνες, φριτέζες, ψησταριές, γκριλιέρες, κοτοπουλιέρες, γύροι, βραστήρες, στεγνωτήρια κ.λ.π).

 

Υπάρχουν τρείς τύποι εγκαταστάσεων υγραερίου και συγκεκριμένα :

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Εγκαταστάσεις υγραερίου με δεξαμενή υγραερίου χωρίς εξαεριωτή, η οποία υποχρεωτικά τοποθετείται εκτός κτηρίων, στον περιβάλλοντα χώρο, είτε υπέργεια είτε θαμμένη μέσα στο έδαφος (υπόγεια). Αμέσως μετά την δεξαμενή τοποθετούνται ειδικά όργανα ελέγχου και ασφαλείας (έλεγχος υπερβολικής ροής, αυτόματη βαλβίδα υπερπίεσης, μανόμετρα, αποφρακτικές βαλβίδες, ρυθμιστής πίεσης πρώτου σταδίου κ.λ.π) και εν συνεχεία γίνεται σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο τροφοδοσίας που αποτελείται από ειδικούς σωλήνες μεταφοράς του υγραερίου σε αέρια μορφή, οι οποίοι και καταλήγουν σε ένα συλλέκτη εντός του κτηρίου. Επι του συλλέκτη αυτού τοποθετούνται διάφορα όργανα ελέγχου και ασφαλείας (μανόμετρα, αποφρακτικές βαλβίδες, ρυθμιστής πίεσης δευτέρου σταδίου, ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, βαλβίδα πυροπροστασίας, βαλβίδα αντισεισμικής προστασίας κ.λ.π.). Από το συλλέκτη ξεκινούν οι παροχές υγραερίου προς τις διάφορες συσκευές. Οι παροχές αυτές κατασκευάζονται με ειδικούς σωλήνες υγραερίου και συνδέονται με τις συσκευές μέσω των τελικών ρυθμιστών πίεσης της κάθε συσκευής.

Οι εγκαταστάσεις υγραερίου αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται συνήθως σε επαγγελματικές και βιομηχανικές εφαρμογές αλλά και για θέρμανση σε κτήρια κατοικίας με θερμική ισχύ πάνω από 25000 Kcal/h και με ανώτατο όριο θερμικής ισχύος τα 700000 Kcal/h περίπου και υπέργεια δεξαμενή 9000 lit και 1400000 Kcal/h περίπου για υπόγεια δεξαμενή 9000 lit. Για μικρότερη θερμική ισχύ από τα 25000 Kcal/h δεν αποκλείεται η χρήση δεξαμενής υγραερίου και για θεμική ισχύ πάνω από τα όρια που αναφέρονται παραπάνω η δεξαμενή υγραερίου θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από εξαεριωτή υγραερίου.

 

εξαεριωτης υγραεριου

Εγκαταστάσεις υγραερίου με δεξαμενή υγραερίου και εξαεριωτή η οποία υποχρεωτικά τοποθετείται εκτός κτηρίων στον περιβάλλοντα χώρο είτε υπέργεια είτε θαμμένη μέσα στο έδαφος (υπόγεια) και σε συγκεκριμένη απόσταση ασφαλείας από τον εξαεριωτή. Η δομή αυτού του είδους της εγκατάστασης είναι η ίδια περίπου με τον προηγούμενο τύπο, με την μόνη διαφορά ότι η δεξαμενή παρέχει υγραέριο σε υγρή φάση και η εξαέρωση του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί γίνεται με την βοήθεια θέρμανσης μέσω εξαεριωτή.

Οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται συνήθως σε επαγγελματικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις πολύ μεγάλης θερμικής ισχύος στις οποίες η παροχή υγραερίου σε αέρια φάση δεν είναι δυνατή από την δεξαμενή υγραερίου είτε σε βιομηχανικές καθώς και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις στις οποίες δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν να διατεθούν οι απαιτούμενοι χώροι για τοποθέτηση τέτοιου μεγέθους δεξαμενής υγραερίου που να είναι δυνατόν να παρέχει την απαιτούμενη, σύμφωνα με την θερμική ισχύ της εγκατάστασης, ποσότητα υγραερίου σε αέρια φάση.

 

 

εγκατασταση φιαλων υγραεριου

Οι εγκαταστάσεις υγραερίου με φιάλες υγραερίου (συστοιχία παραλληλισμένων φιαλών υγρεαερίου) η οποίες μπορούν να τοποθετηθούν είτε στον περιβάλλοντα χώρο είτε υπο προϋποθέσεις εσωτερικά του κτηρίου ανάλογα με την περίπτωση. Οι φιάλες σύνδέονται παράλληλα μέσω εύκαμπτων συνδέσμων και αποφρακτικών βαλβίδων πάνω σε ειδικό κεντρικό συλλέκτη. Αμέσως μετά τον κεντρικό συλλέκτη τοποθετούνται διάφορα όργανα ελέγχου και ασφαλείας (μανόμετρα, αποφρακτικές βαλβίδες, ρυθμιστής πίεσης πρώτου σταδίου, ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, βαλβίδα πυροπροστασίας, βαλβίδα αντισεισμικής προστασίας κ.λ.π.). Από τον συλλέκτη σύνδεσης των φιαλών ξεκινά η κεντρική παροχή υγραερίου σε αέρια φάση η οποία καταλήγει σε ένα ή περισσότερους τοπικούς συλλέκτες διανομής του υγραερίου. Από τους τοπικούς συλλέκτες ξεκινούν οι παροχές υγραερίου προς τις διάφορες συσκευές. Οι παροχές αυτές κατασκευάζονται με ειδικούς σωλήνες υγραερίου και συνδέονται με τις συσκευές μέσω των τελικών ρυθμιστών πίεσης της κάθε συσκευής.

Οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται συνήθως σε μικρές επαγγελματικές εγκαταστάσεις (κυρίως καταστήματα μαζικής εστίασης) αλλά και σε εγκαταστάσεις θέρμανσης σε μικρά κτήρια κατοικίας.

 

Για την εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου απαιτείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έκδοση άδειας. Η άδεια αυτή για τις μεν βιομηχανικές εγκαταστάσεις εκδίδεται από την αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας για δε τις εγκαταστάσεις σε επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες από την αρμόδια Πολεοδομία μετα από την υποβολή ειδικής μηχανολογικής μελέτης υγραερίου και μελέτης χωροθέτησης της δεξαμενής καθώς και μελέτης πυρασφάλειας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία:

 

Η δεξαμενή υγραερίου που θα εγκατασταθεί σε μια εγκατάσταση μπορεί να είναι είτε ιδιόκτητη είτε μισθωμένη από κάποια εταιρεία διανομής υγραερίου. Στην περίπτωση που εγκατασταθεί ιδιόκτητη δεξαμενή υγραερίου η προμήθεια του υγραερίου μπορεί να γίνει από οιανδήποτε προμηθευτή προσφέρει την καλύτερη τιμή. Στην περίπτωση που η δεξαμενή δεν είναι ιδιόκτητη και ανήκει σε εταιρεία διανόμης υγραερίου τότε η προμήθεια του υγραερίου γίνεται υποχεωτικά από τον συγκεκριμένο προμηθευτή και στην τιμή που αυτός έχει προσδιορίσει.

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΙΑΛΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΞΑΝΕΝΗΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ εγκατάστασεις υγραερίου

 

Η χρήση του υγραερίου για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων οιασδήποτε βιομηχανικής ή επαγγελματικής εγκατάστασης ή εγκατάστασης σε κτήριο κατοικίας είναι αρκετά συμφέρουσα οικονομικά καθώς το υγραέριο, κυρίως σε χύμα μορφή για τροφοδοσία δεξαμενών υγραερίου, είναι αφενός πάντα κατά πολύ φθηνότερο από το πετρέλαιο και αφετέρου οι συσκευές που λειτουργούν με υγραέριο έχουν πολύ υψηλότερο βαθμό απόδωσης, με αποτέλεσμα πολύ πιό οικονομική λειτουργία. Επίσης η χρήση του υγραερίου είναι πολύ πιό οικονομική και από την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου στα ίδια επίπεδα με την χρήση φυσικού αερίου.

 

Στο ερώτημα αν το υγραέριο είναι ασφαλές καύσιμο απαντάμε ανεπιφύλακτα ΝΑΙ, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν με ακρίβεια οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές του Κανονισμού Υγραερίου και η μελέτη και εγκατάσταση υλοποιηθούν από έμπειρους και εξειδικευμένους μηχανικούς και τεχνικούς.

 

Παρακάτω θα βρείτε εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγκατάστασης υγραερίου

 

Για οιανδήποτε ζήτηση εγκατάστασης υγραερίου μπορείτε να επικοινωνήσετε τώρα μαζί μας στα τηλέφωνα 2106020152 καθώς και 6936020152 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟY...

Ποιές εγκαταστάσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν από μία εγκατάσταση υγραερίου

Από μία εγκατάσταση υγραερίου δύναται μα εξυπηρετηθούν όλοι οι γνωστοί τύποι εγκαταστάσεων θέρμανσης (μονοσωλήνιο σύστημα, δυσωλήνιο σύστημα, ενδοδαπέδια θέρμανση κ.λ.π), εγκαταστάσεις για παραγωγή ζεστού νερού είτε αυτές αφορούν τον οικιακό ή επαγγελματικό τομέα είτε την βιομηχανία, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επαγγελματικών η βιομηχανικών δραστηριοτήτων (βιομηχανία, εργοστάσιο, επαγγελματικό εργαστήριο, βιοτεχνία, αρτοποιείο, ψητοπωλείο, ξενοδοχείο, ταβέρνα, εστιατόριο, πιτσαρία, σουβλατζίδικο κ.λ.π) για την λειτουργία φούρνων, βραστήρων, εστιών υγραερίου, στεγνωτήριων, ψησταριάς, φριτέζας κ.λ.π :

Σε ποιά είδη κτιρίων μπορεί να γίνει εγκατάσταση υγραερίου ;

Μία εγκατάσταση υγραερίου μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις σε οιανδήποτε κτήριο είτε αυτό αφορά κατοικία είτε επαγγελματικό χώρο είτε βιομηχανία, βιοτεχνία, επαγγελματικό εργαστήριο και αρτοποιείο.

Ποιές προϋποθέσεις υπάρχουν για την εγκατάσταση υγραερίου σε ένα κτίριο ;

Εγκατάσταση υγραερίου σε νέα κτίρια κατοικιών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων

Εγκατάσταση υγραερίου σε νέα κτίρια κατοικιών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπεται από την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, την μελέτη εγκατάστασης υγραερίου σύμφωνα με τις διατάξεις τον Κανονισμού Υγραερίου ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003 και την μελέτη ΚΕΝΑΚ που έχουν υποβληθεί στην πολεοδομία, προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Αν στην πολεοδομία δεν έχει υποβληθεί η απαιτούμενη μελέτη τότε για να κατασκευασθεί εγκατάσταση υγραερίου, θα πρέπει να υποβληθεί έγκαιρα στην πολεοδομία αίτημα αναθεώρησης της οικοδομικής αδείας για αλλαγή ηλεκτρομηχανολογικών μελετών και μελέτης ΚΕΝΑΚ και υποβολή μελέτης εγκατάστασης υγραερίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Υγραερίου ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003.

Εγκατάσταση υγραερίου σε υφιστάμενα κτίρια κατοικιών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων

Εγκατάσταση υγραερίου σε υφιστάμενα κτίρια μπορεί να γίνει υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 

Αν πρόκειται για εγκατάσταση υγραερίου που προορίζεται για εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων θέρμανσης θα πρέπει:

 • Να διαθέτουν κάποιο υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης (μονοσωλήνια θέρμανση, παλαιά δισωλήνια συστήματα θέρμανσης, ενδοδαπέδια θέρμανση κ.λ.π) και σε περίπτωση που δεν υπάρχει να προβλεφθεί η κατασκευή του.
 • Αν υπάρχει χώρος λεβητοστασίου αυτός να καλύπτει τις απαιτήσεις του Κανονισμού Υγραερίου ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003.
 • Αν δεν υπάρχει χώρος λεβητοστασίου και σε περίπτωση που προβλέπεται εγκατάσταση κεντρικού λέβητα υγραερίου, να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος εντός του νόμιμου περιβλήματος του κτηρίου που να καλύπτει τις απαιτήσεις του Κανονισμού Υγραερίου (ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003).
 • Να υποβληθεί στη αρμόδια πολεοδομική αρχή που ανήκει το ακίνητο, μελέτη εγκατάστασης υγραερίου για την έκδοση άδειας, εφόσον απαιτείται, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης υγραερίου που πρόκειται να κατασκευασθεί.

Αν πρόκειται για εγκατάσταση υγραερίου που προορίζεται για εξυπηρέτηση επαγγελματικών συσκευών θα πρέπει:

 • Οι χώροι εγκατάστασης των συσκευών και της δεξαμενής υγραερίου ή της συστοιχίας των φιαλών υγραερίου να καλύπτουν τις απαιτήσεις του Κανονισμού Υγραερίου ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003.
 • Να υποβληθεί στη αρμόδια πολεοδομική αρχή που ανήκει το ακίνητο, μελέτη εγκατάστασης υγραερίου για την έκδοση άδειας, εφόσον απαιτείται, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης υγραερίου που πρόκειται να κατασκευασθεί.
 • Να υποβληθεί στη Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδική μελέτη πυρασφάλειας για εγκαταστάσεις υγραερίου επαγγελματικής δραστηριότητας σύμφωνα με τίς διατάξεις του Κανονισμού Υγραερίου ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003 και να εκδοθεί το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας.

Αν πρόκειται για εγκατάσταση υγραερίου σε βιομηχανία, επαγγελματικό εργαστήριο ή αρτοποιείο θα πρέπει:

 • Οι χώροι εγκατάστασης των συσκευών, της δεξαμενής υγραερίου ή της συστοιχίας των φιαλών υγραερίου να καλύπτουν τις απαιτήσεις της Υπουργικής Απόφασης Δ3/14858/ΦΕΚ 477/1-7-1993 σχετικά με τις εγκαταστάσεις υγραερίου σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες.
 • Να υποβληθεί, στη αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας που ανήκει η βιομηχανία ή η βιοτεχνία, μελέτη εγκατάστασης υγραερίου και πιστοποιητικά έλεγχου και δοκιμής της δεξαμενής υγραερίου(αν φυσικά προβλέπεται δεξαμενή υγραερίου) προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια.
 • Να υποβληθεί στη Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδική μελέτη πυρασφάλειας για εγκαταστάσεις υγραερίου βιομηχανικής δραστηριότητας σύμφωνα με τίς διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης Δ3/14858/ΦΕΚ 477/1-7-1993 και να εκδοθεί το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας.

Πότε απαιτείται για υφιστάμενα κτίρια άδεια από την πολεοδομία για την εγκατάσταση υγραερίου ;

Για όλα ανεξαιρέτως τα υφιστάμενα κτίρια (κατοικίας και επαγγελματικά) εκτός των βιομηχανιών, βιοτεχνιών, επαγγελματικών εργαστηρίων και αρτοποιείων, στα οποία πρόκειται να κατασκευαστεί εγκατάσταση υγραερίου είτε η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει δεξαμενή υγραερίου είτε περιλαμβάνει συστοιχία φιαλών υγραερίου, απαιτείται έκδοση άδειας εγκατάστασης υγραερίου από τις αρμόδιες αρχές (Πολεοδομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία)

 

Εξαιρείται μόνο η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 0, στην οποία υπάγονται είτε οικιακές εγκαταστάσεις με αριθμό φιαλών μικρότερο ή ίσο με τρεις (3) φιάλες και συνολική αποθηκευόμενη ποσότητα υγραερίου μικρότερη ή ίση με 30 κιλά είτε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, με αριθμό φιαλών υγραερίου μικρότερο ή ίσο με (4)τέσσερις φιάλες και συνολική αποθηκευόμενη ποσότητα υγραερίου μικρότερη ή ίση με 100 κιλά.

Τι μελέτες κατατίθενται στην πολεοδομία και την έκδοση άδειας για εγκατάσταση υγραερίου σε υφιστάμενα κτίρια κατοικίας ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων

Για την έκδοση άδειας από την πολεοδομία για εγκατάσταση υγραερίου σε υφιστάμενα κτίρια κατοικίας ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων απαιτείται να υποβληθούν:

 

Μελέτη εγκατάστασης υγραερίου που θα περιλαμβάνει:

 • Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης υγραερίου.
 • Αναλυτικό τεύχος υπολογισμών της εγκατάστασης υγραερίου.
 • Σχέδια κατασκευής (κατόψεις του κτιρίου) στις οποίες θα φαίνονται ανά ιδιοκτησία η όδευση των σωληνώσεων, η διατομή και το είδος του υλικού των σωληνώσεων, η θέση των αποφρακτικών διατάξεων, οι θέσεις των ρυθμιστών πίεσης και των ασφαλιστικών, οι θέσεις, το είδος και η ισχύς των συσκευών υγραερίου και οι θέσεις και οι διαστάσεις των συστημάτων προσαγωγής και απαγωγής αέρα και των συστημάτων απαγωγής καυσαερίων.
 • Τρισδιάστατο αξονομετρικό σχέδιο της εγκατάστασης υγραερίου όπου θα φαίνονται τα μήκη, οι διατομές και το είδος του υλικού των σωληνώσεων, οι αποφρακτικές και λοιπές διατάξεις, οι ρυθμιστές πίεσης, τα ασφαλιστικά και το είδος και η ισχύς των συσκευών υγραερίου.

Τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου της εγκατάστασης.

Σχέδιο διαγράμματος κάλυψης.

Μελέτη Παθητικής Πυροπροστασίας.

Μελέτη Ενεργητικής Πυροπροστασίας.

 

Επίσης ανάλογα με το έτος κατασκευής του κτιρίου και με το αν πρόκειται να εξυπηρετηθούν εγκαταστάσεις θέρμανσης και ζεστού νερού, μπορεί να ζητηθούν απο την Πολεοδομία.

 

Μελέτη Θέρμανσης.

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης - ΚΕΝΑΚ.

Ποιές εγκαταστάσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν με δεξαμενές υγραερίου και ποιες με συστοιχίες φιαλών υγραερίου;

Για την κάλυψη των αναγκών κτιρίων που απαιτούν μεγάλες παροχές υγραερίου (μεγάλες μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, βιομηχανίες, αρτοποιεία, επαγγελματικά εργαστήρια κ.λ.π ) η εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου αποτελεί μονόδρομο για οικονομικούς, πρακτικούς και τεχνικούς λόγους αφού η προμήθεια χύμα υγραερίου είναι πιο φτηνή, υπάρχει δυνατότητα μέτρησης της ποσότητας υγραερίου, δεν απαιτείται συνεχής αλλαγή φιαλών υγραερίου, διασφαλίζεται η σχεδόν πλήρης εκμετάλλευση του υγραερίου της δεξαμενής και υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης συσκευών υγραερίου που απαιτούν μεγάλες παροχές υγραερίου.

 

Αντίθετα η χρήση συστοιχίας φιαλών υγραερίου σε μεγάλες εγκαταστάσεις είναι ασύμφορη, καθόλου πρακτική και μερικές φορές τεχνικά αδύνατη αφού το κόστος των φιαλών υγραερίου είναι υψηλότερο από την προμήθεια χύμα υγραερίου, απαιτείται συνεχής αλλαγή φιαλών υγραερίου, δεν υπάρχει δυνατότητα μέτρησης και πλήρους εκμετάλλευσης της περιεχόμενης σε αυτές ποσότητας υγραερίου και σε μερικές περιπτώσεις είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν συσκευές υγραερίου που απαιτούν μεγάλες παροχές υγραερίου.

 

Για μικρές εγκαταστάσεις (μικρά διαμερίσματα, μικρές επαγγελματικές εγκαταστάσεις, μικρές βιοτεχνίες και επαγγελματικά εργαστήρια), η χρήση συστοιχίας φιαλών υγραερίου είναι εφικτή εφόσον προηγηθεί οπωσδήποτε έλεγχος των απαιτήσεων παροχής υγραερίου των συσκευών που πρόκειται να εγκατασταθούν γιατί ακόμα και για μικρές εγκαταστάσεις, με μεγάλες όμως απαιτήσεις σε παροχές υγραερίου, ο χρήστης μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας και αντιοικονομικής λειτουργίας.

 

Γενικά οι εγκαταστάσεις υγραερίου τόσο οι μικρές αλλά ακόμα περισσότερο οι μεγάλες, που διαθέτουν δεξαμενή αποθήκευσης υγραερίου, αποτελούν σύνθετες μηχανολογικές εγκαταστάσεις που διέπονται από αυστηρότατους κανονισμούς και νομοθεσία. Η μελέτη και η υλοποίηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, προκειμένου αυτές να είναι απόλυτα ασφαλείς και ενεργειακά αποδοτικές, απαιτούν τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία τα οποία η ΑΝΑΔΡΑΣΗ παρέχει στους πελάτες της με αξιοπιστία εδώ και αρκετά χρόνια.

Που μπορεί να εγκατασταθεί μία δεξαμενή υγραερίου και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Για κτήρια κατοικίας και επαγγελματικών δραστηριοτήτων ισχύουν τα εξής:

Η δεξαμενή υγραερίου εγκαθίστανται υποχρεωτικά σε υπαίθριο χώρο του οικοπέδου του κτιρίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4067/ΦΕΚ 79 Α’/9-4-2012 η επιφάνεια που καλύπτει προσμετρείται κανονικά τόσο στο συντελεστή δόμησης του κτιρίου όσο και στον συντελεστή κάλυψης του οικοπέδου. Κατά συνέπεια, για την εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου απαιτείται να υπάρχει υπόλοιπο τόσο στο συντελεστή δόμησης όσο και στον συντελεστή κάλυψης διαφορετικά δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση της.

 

Η εγκατάσταση μίας δεξαμενής υγραερίου δύναται να γίνει είτε πάνω στο έδαφος (υπέργεια), είτε κάτω από το έδαφος χωρίς επιχωμάτωση(υπόγεια), είτε κάτω από το έδαφος με επιχωμάτωση (επιχωματωμένη).

 

Για την εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου σε υπαίθριους χώρους κτηρίων απαιτείται με βάση την ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003 να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από το κτήριο, τα όρια ιδιοκτησίας, δημόσιους δρόμους, εσωτερικούς διαδρόμους, άλλα κτήρια και σταθερές πηγές εναύσεως (υπαίθριες ψησταριές, μπάρμπεκιου κ.λ.π) . Τα όρια αυτά έχουν ως εξής:

 

Για υπέργειες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

 • Για δεξαμενές υγραερίου έως 500 lit - 1,5 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 500 lit έως 2500 lit - 3 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 2500 lit έως 9000 lit - 7,5 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 9000 lit έως 100000 lit - 15 m

Για υπόγειες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

 • Για δεξαμενές υγραερίου έως 500 lit - 1,5 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 500 lit έως 100000 lit - 3 m

Για επιχωματωμένες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

 • Για δεξαμενές υγραερίου έως 500 lit - 1,5 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 500 lit έως 9000 lit - 3 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 9000 lit έως 100000 lit - 5 m

Για βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια και αρτοποιεία ισχύουν τα εξής:

Η δεξαμενή υγραερίου εγκαθίστανται υποχρεωτικά σε υπαίθριο χώρο του οικοπέδου του κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης Δ3/14858/ΦΕΚ 477/1-7-1993

 

Η εγκατάσταση μίας δεξαμενής υγραερίου δύναται να γίνει είτε πάνω στο έδαφος (υπέργεια), είτε κάτω από το έδαφος χωρίς επιχωμάτωση(υπόγεια), είτε κάτω από το έδαφος με επιχωμάτωση (επιχωματωμένη).

 

Για την εγκατάσταση δεξαμενών υγραερίου σε υπαίθριους χώρους βιομηχανίας, βιοτεχνίας, επαγγελματικού εργαστηρίου και Αρτοποιείου απαιτείται με βάση την Υπουργική Απόφαση Δ3/14858/ΦΕΚ 477/1-7-1993 να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από το κτήριο, τα όρια ιδιοκτησίας, δημόσιους δρόμους, εσωτερικούς διαδρόμους, άλλα κτήρια και σταθερές πηγές εναύσεως. Τα όρια αυτά έχουν ως εξής:

 

Για υπέργειες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

 • Για δεξαμενές υγραερίου έως 1500 lit - 1,5 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 1500 lit έως 5000 lit - 3 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 5000 lit έως 27000 lit - 7,5 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 27000 lit έως 600000 lit - 15 m

Για υπόγειες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

 • Για δεξαμενές υγραερίου έως 1500 lit - 1,5 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 1500 lit έως 5000 lit - 3 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 5000 lit έως 27000 lit - 3 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 27000 lit έως 600000 lit - 3 m

Για επιχωματωμένες δεξαμενές υγραερίου τα όρια αυτά είναι:

 • Για δεξαμενές υγραερίου έως 1500 lit - 2,5 m.
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 1500 lit έως 5000 lit - 3 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 5000 lit έως 27000 lit - 3 m
 • Για δεξαμενές υγραερίου από 27000 lit έως 600000 lit - 5 m

Που μπορούν να εγκατασταθούν φιάλες υγραερίου και συστοιχίες φιαλών υγραερίου και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Για κτήρια κατοικίας και επαγγελματικών δραστηριοτήτων ισχύουν τα εξής:

Οι συστοιχίες φιαλών υγραερίου δύναται να εγκατασταθούν σε εξωτερικό χώρο του κτηρίου υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Σε εξωτερικούς χώρους για οικιακή χρήση επιτρέπεται η εγκατάσταση συστοιχίας μέχρι 10 φιάλες και συνολική ποσότητα υγραερίου μέχρι 250 Kg μόνο σε ισόγειο χώρο εντός ειδικού ερμαρίου και σε εξώστες κτηρίων (μπαλκόνια) μέχρι 4 φιάλες και συνολική ποσότητα υγραερίου μέχρι 100 Kg και σε ύψος μέχρι το στηθαίο.
 • Σε εξωτερικούς χώρους επαγγελματικών κτηρίων επιτρέπεται η εγκατάσταση συστοιχίας μέχρι 20 φιάλες και συνολική ποσότητα υγραερίου μέχρι 500 Kg μόνο σε ισόγειο χώρο εντός ειδικού ερμαρίου και σε εξώστες επαγγελματικών κτηρίων (μπαλκόνια) μέχρι 4 φιάλες και συνολική ποσότητα υγραερίου μέχρι 100 Kg και σε ύψος μέχρι το στηθαίο.
 • Nα τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από το κτήριο, τα όρια ιδιοκτησίας, δημόσιους δρόμους, εσωτερικούς διαδρόμους, άλλα κτήρια και σταθερές πηγές εναύσεως (υπαίθριες ψησταριές, μπάρμπεκιου κ.λ.π) ως εξής : α) Για συστοιχία 2-6 φιαλών υγραερίου και συνολική ποσότητα υγραερίου μέχρι 150 Kg - 2m β) Για συστοιχία μεγαλύτερη των 6 φιαλών υγραερίου και συνολική ποσότητα υγραερίου μεγαλύτερη των 150 Kg - 3m.

Επίσης οι συστοιχίες φιαλών υγραερίου δύναται να εγκατασταθούν και σε εσωτερικούς χώρους επαγγελματικών κτηρίων υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Να μην είναι υπόγεια
 • Να μην επικοινωνούν απευθείας με υπόγειους χώρους
 • Να μην είναι διάδρομοι, κλιμακοστάσια και οδεύσεις διαφυγής ατόμων
 • Να απέχουν από λέβητες, μπόιλερ και θερμαντικά σώματα τουλάχιστον 1 m
 • Να απέχουν από μαγειρικές συσκευές 0,5 m
 • Να είναι τοποθετημένες μέσα σε ερμάρια με επαρκή αερισμό
 • Ο χώρος εγκατάστασής τους να διαθέτει μόνιμα ανοίγματα αερισμού και εξαερισμού προς το ύπαιθρο
 • Ο χώρος εγκατάστασης τους να διαθέτει την απαιτούμενη από τον νόμο επιφάνεια και όγκο ανάλογα με τον αριθμό της συστοιχίας φιαλών υγραερίου

Σε χώρους κατοικίας απαγορεύεται η εγκατάσταση συστοιχίας φιαλών υγραερίου σε εσωτερικούς χώρους, επιτρέπεται μόνο μία φιάλη υγραερίου των 10 Kg στο χώρο κουζίνας ή καθιστικού για την εξυπηρέτηση μαγειρικών συσκευών.

Για βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια και αρτοποιεία ισχύουν τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης Δ3/14858/ΦΕΚ 477/1-7-1993 συστοιχίες φιαλών υγραερίου δύναται να εγκατασταθούν είτε σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς χώρους υπο τις εξής προϋποθέσεις:

 

Σε εξωτερικούς χώρους και για ποσότητα υγραερίου μέχρι 300 kg η ελάχιστη απόσταση της συστοιχίας φιαλών υγραερίου απο κτίρια, όρια οικοπέδου, σταθερή πηγή εναύσεως και περιοχή που επιτρέπεται το κάπνισμα, είναι 1 m όταν δεν υπάρχει διαχωριστικός τοίχος και 0 m όταν υπάρχει διαχωριστικός τοίχος. Για ποσότητα υγραερίου απο 300 Kg έως 1000 Kg η ελάχιστη απόσταση της συστοιχίας φιαλών υγραερίου απο κτίρια, όρια οικοπέδου, σταθερή πηγή εναύσεως και περιοχή που επιτρέπεται το κάπνισμα, είναι 3 m όταν δεν υπάρχει διαχωριστικός τοίχος και 1 m όταν υπάρχει διαχωριστικός τοίχος. Για μεγαλύτερες ποσότητες υγραερίου (σπάνια περίπτωση για συστοιχίες φιαλών υγραερίου) ισχύουν οι διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης Δ3/14858/ΦΕΚ 477/1-7-1993

Πέραν των απαοστάσεων ασφαλείας θα πρέπει να τειρούνται όλες οι διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης Δ3/14858/ΦΕΚ 477/1-7-1993 σχετικά με την προστασία του χώρου εγκατάστασης της συστοιχίας των φιαλών υγραερίου (περίφραξη ή ερμάριο προστασίας κ.λ.π)

 

Σε εσωτερικούς χώρους και για ποσότητα υγραερίου μέχρι 500 kg η ελάχιστη απόσταση μεταξύ ανοίγματος του χώρου εγκατάστασης και πλησιέστερου σημείου απο όρια ιδιοκτησίας, άλλου κτιρίου, πηγής εναύσεως ή περιοχής που επιτρέπεται το κάπνισμα, είναι 3 m και για ποσότητα απο 500 Kg έως 1000 Kg 4 m. Για μεγαλύτερες ποσότητες υγραερίου (σπάνια περίπτωση για συστοιχίες φιαλών υγραερίου) ισχύουν οι διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης Δ3/14858/ΦΕΚ 477/1-7-1993

Πέραν των αποστάσεων ασφαλείας θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης Δ3/14858/ΦΕΚ 477/1-7-1993 σχετικά με τις κατασκευαστικές απαιτήσεις του χώρου εγκατάστασης της συστοιχίας φιαλών υγραερίου (ανοίγματα αερισμού, δείκτης πυραντίστασης δομικών στοιχείων, έξοδοι κινδύνου κ.λ.π).

Είναι ασφαλείς οι εγκαταστάσεις υγραερίου;

Οι εγκαταστάσεις υγραερίου και ιδιαίτερα οι μεγάλες εγκαταστάσεις που διαθέτουν δεξαμενή αποθήκευσης υγραερίου αποτελούν σύνθετες μηχανολογικές εφαρμογές που διέπονται από αυστηρότατους κανονισμούς και νομοθεσία, λόγω της επικινδυνότητας τους. Η εγκατάσταση υγραερίου είναι απόλυτα ασφαλής υπό την προϋπόθεση της σωστής και εμπεριστατωμένης μελέτης από έμπειρο με το αντικείμενο μηχανικό και κατασκευής της από εξειδικευμένο συνεργείο που κατέχει σχετική άδεια για την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων και θα ακολουθήσει κατά γράμμα την εκπονηθείσα μελέτη καθώς και τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων Υγραερίου (ΚΥΑ 31859/2003/ ΦΕΚ 1247/Β’/3-9-2003).

 

Επιστροφή