Εταιρία
Υπηρεσίες
Προϊόντα
Πελάτες
Έργα
Συνεργάτες
Πληροφορίες
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Sitemap
 

Δ.Παπανικολάου 12

19400 ΚΟΡΩΠΙ, ΑΤΤΙΚΗ

ΤΗΛ & ΦΑΞ: 210 6020152

GSM: 693 6020152

Email:

Άδεια Αρτοποιείου - Μελέτες

αδεια ιδρυσης αρτοποιειου

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ διαθέτoντας εξειδίκευση και εμπειρία απο το 1985 αναλαμβάνει το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται για την άδεια ίδρυσης (εγκατάστασης) και λειτουργίας αρτοποιείου (φούρνου). Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τις άδειες αρτοποιείων η ΑΝΑΔΡΑΣΗ παρέχει την μηχανολογική και περιβαλλοντική μελέτη , την μελέτη πυρασφάλειας,την μελέτη φυσικού αερίου ή υγραερίου, εφόσον οι κλίβανοι του αρτοποιείου πρόκειται να λειτουργήσουν με φυσικό αέριο ή υγραέριο, την σύνταξη των ειδικών ερωτηματολογίων και υπευθύνων δηλώσεων, την έκδοση και την συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών (χρήση γής, βεβαίωση κύριας χρήσης κ.λ.π) καθώς και την πλήρη διεκπεραίωση στις αρμόδιες Υπηρεσίες (Δ/νση Ανάπτυξης Περιφέρειας, Πολεοδομία, Δήμο, Πυροσβεστική κ.λ.π).

 

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ βασιζόμενη στην εξειδίκευση, την βαθειά γνώση του αντικειμένου, την οργάνωση της καθώς και την εμπειρία της τόσο στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών όσο και στην διεκπεραίωση των αδειών στις αρμόδιες υπηρεσίες, μπορεί να εκδόσει την άδεια ίδρυσης (εγκατάστασης) και λειτουργίας ενός αρτοποιείου αξιόπιστα, γρήγορα, οικονομικά και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα.

 

Επίσης η ΑΝΑΔΡΑΣΗ εκτός απο την διαδικαασία αδειοδότησης του αρτοποιείου, εφόσον ο εκάστοτε πελάτης το επιθυμεί, δύναται να αναλάβει:

αδεια λειτουργιας αρτοποιειου

Η δυνατότητα που έχει η ΑΝΑΔΡΑΣΗ να προσφέρει εκτός από την διαδικασία αδειοδότησης ενός αρτοποιείου, σημαντικές αξιόπιστες υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούν την κατασκευή των εγκαταστάσεων του, αποτελεί ένα απο τα βασικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, καθώς αναλαμβάνοντας η ΑΝΑΔΡΑΣΗ συνολικά τις μελέτες αδειοδότησης, την κατασκευή των εγκαταστάσεων και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, ο εκάστοτε πελάτης μας θα επωφεληθεί σημαντικά τόσο οικονομικά όσο και απο πλευράς εξυπηρέτησης, πλήρους τεχνικής υποστήριξης και χρόνου αποπεράτωσης της κατασκευής του καταστήματος.

 

H ΑΝΑΔΡΑΣΗ αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες για την άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας ενός αρτοποιείου καθώς και την κατασκευή των εγκαταταστάσεων του :

 • Στο σύνολο των περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής (Κορωπί, Παιανία, Σπάτα, Σταυρός, Γλυκά Νερά, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Καλύβια, Λαγονήσι, Κερατέα, Λαύριο, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Βάρκιζα, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Αχαρνές, Ωρωπός, Καπανδρίτι, Διόνυσος, Γέρακας, Ανθούσα κ.λ.π).
 • Στο σύνολο των περιοχών της Περιφέρειας Αθηνών( Αθήνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Παπάγου, Χολαργός, Δάφνη, Υμηττός, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Πεντέλη, Μελίσσια, Φιλοθέη, Ψυχικό, Λυκόβρυση, Πεύκη, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Νέα Σμύρνη, Ηλιούπολη, Ηράκλειο, Μαρούσι, Άλιμος, Άγιος Δημήτριος, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Παλαιό Φάληρο, Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση κ.λ.π).
 • Στο σύνολο των περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής και Πειραιώς (Πειραιάς, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Μέγαρα, Μαγούλα κ.λ.π).

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης ενός αρτοποιείου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για την άδεια ή και την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Αρτοποείου σας μπορείτε να επικοινωνήσετε τώρα μαζί μας στα τηλέφωνα 2106020152 και 6936020152 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας προκειμένου να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟΥ...

Τι είναι Αρτοποιείο ;

Αρτοποιείο είναι η τεχνικοοικονομική μονάδα που προορίζεται για την παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας τα οποία έχουν ως βάση το αλεύρι και παράγουν άρτο, αρτοσκευάσματα, αρτοπαρασκευάσματα και στα οποία ολοκληρώνεται στο εσωτερικό τους όλος ο κύκλος παραγωγής, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι και την έψηση. Ένα Αρτοποιείο διαθέτει ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του οποίου η κινητήρια ισχύς δεν υπερβαίνει τα 37 KW και η θερμική ισχύς δεν υπερβαίνει τα 70 KW.

Τι είναι Βιομηχανική Εγκατάσταση Αρτοποιείας ;

Βιομηχανική Εγκατάσταση Αρτοποιείας είναι η τεχνικοοικονομική μονάδα που προορίζεται για την παραγωγή προϊόντων αρτοποιείας, ζύμης και ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας. Μία Βιομηχανική Εγκατάσταση Αρτοποιίας διαθέτει ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του οποίου η κινητήρια ισχύς υπερβαίνει τα 37 KW και η θερμική ισχύς υπερβαίνει τα 70 KW.

Ποια είναι η διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας ενός Αρτοποιείου ;

Για την ίδρυση ενός αρτοποιείου απαιτείται άδεια εγκατάστασης (ίδρυσης) από την αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας. Για την έκδοση της άδειας απαιτείται να υποβληθούν:

 • Μελέτη των χώρων του αρτοποιείου σύμφωνα με την παραγωγικότητα του κλιβάνου εις τριπλούν και συγκεκριμένα σχεδιαγράμματα – κάτοψη – τομή – τοπογραφικό.
 • Ειδικό Ερωτηματολόγιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3982/2011.
 • Ειδική Υπεύθυνη Δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3982/2011.
 • Βεβαίωση χρήσης γης από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες αν πρόκειται για ίδρυση αρτοποιείου σε υφιστάμενο κτήριο.
 • Αρχιτεκτονικά σχεδιαγράμματα (τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης, κάτοψη, τομές κ.λ.π) πρόκειται για ανέγερση νέου κτιρίου για το οποίο πρόκειται να εκδοθεί οικοδομική άδεια η για κτίριο με άλλη χρήση (π.χ κατάστημα) κατασκευασμένο μετά το 1988 για το οποίο απαιτείται υποχρεωτικά αλλαγή χρήσης.

Για την λειτουργία του Αρτοποιείου απαιτείται άδεια λειτουργίας από την από την αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας. Για την έκδοση της σχετικής αδείας λειτουργίας απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

 • Ακριβές αντίγραφο του τίτλου κυριότητας του ακινήτου ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης θεωρημένο από την Εφορία.
 • Σε περίπτωση που το αρτοποιείο εγκατασταθεί εντός πολυκατοικίας με χρήση και κατοικία, απαιτείται ο κανονισμός της πολυκατοικίας ή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων της, από την οποία δεν θα προκύπτει απαγόρευση ίδρυσης του αρτοποιείου.
 • Πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
 • Βεβαίωση καταλληλότητας από την αρμόδια υπηρεσία υγείας για την εφαρμογή του άρθρου 52 της Υγειονομικής Διάταξης 8577/1983, του Π.Δ. 369/1992 και της Υγειονομικής Διάταξης Α5α/5333/1987 (ΦΕΚ 721 Β’), όπως εκάστοτε ισχύουν για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • Πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
 • Υπεύθυνη Δήλωση αρμόδιου κατά νόμο μηχανικού, στην περίπτωση υφιστάμενων κτιρίων, σχετικά με τη στατική επάρκεια, την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού σε χώρο μη βοηθητικό ή κοινόχρηστο και τη μη απαίτηση έκδοσης νέας οικοδομικής άδειας.
 • Καταστατικό εταιρίας θεωρημένο από το αρμόδιο Πρωτοδικείο (εφόσον ο φορέας δεν είναι φυσικό πρόσωπο).
 • Πιστοποιητικό καλής κατασκευής και λειτουργίας, σε περίπτωση που η μονάδα έχει εγκατάσταση υγραερίου.
 • Βεβαίωση κατασκευής κυκλοφοριακής σύνδεσης, εφόσον το γήπεδο εγκατάστασης έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.

Απαιτείται οικοδομική άδεια αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενο κτίριο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ένα Αρτοποιείο ;

Αν το κτίριο έχει χρήση καταστήματος ή αποθήκης ή γενικότερα επαγγελματικού χώρου και είναι κατασκευασμένο πριν από το 1988 δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης.

 

Αν το κτίριο έχει χρήση καταστήματος ή αποθήκης ή γενικότερα επαγγελματικού χώρου και είναι κατασκευασμένο μετά το 1988 τότε απαιτείται υποχρεωτικά αλλαγή χρήσης. Την αλλαγή χρήσης την επιβάλουν οι διατάξεις του Κανονισμού Πυρασφάλειας ΠΔ 71/1988 και της πυροσβεστικής διάταξης φ15/οικ/1589/104/30-1-2006. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά αν στην περιοχή που βρίσκεται το υφιστάμενο κτίριο οι πολεοδομικοί όροι που ισχύουν επιτρέπουν την συγκεκριμένη αλλαγή χρήσης και αν το κτίριο αυτό έχει τις προϋποθέσεις ώστε η αλλαγή χρήσης να είναι εφικτή.

Απαιτείται άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας για ένα Αρτοποιείο που πρόκειται να εγκατασταθεί σε νέο υπό ανέγερση κτίριο ;

Για την ίδρυσή Αρτοποιείου σε νέο υπό ανέγερση κτίριο, για το οποίο πρόκειται να εκδοθεί πολεοδομική άδεια, απαιτείται η υποβολή στην αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας των ιδίων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την ίδρυση Αρτοποιείου σε υφιστάμενα κτήρια όπως αυτά αναφέρονται παραπάνω προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια εγκατάστασης. Εκτός αυτού απαιτείται να υποβληθούν και αρχιτεκτονικά σχεδιαγράμματα (τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης, κάτοψη, τομές κ.λ.π)

 

Για την λειτουργία του Αρτοποιείου απαιτείται η υποβολή στην αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας των ιδίων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την λειτουργία Αρτοποιείου σε υφιστάμενα κτήρια όπως αυτά αναφέρονται παραπάνω.

Πού επιτρέπεται ίδρυση και λειτουτργία Αρτοποιείων ;

H ίδρυση αρτοποιείων επιτρέπεται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης στις οποίες το Ρυμοτομικό Σχέδιο προβλέπει χρήσεις Επαγγελματικού Εργαστηρίου. Τέτοιες περιοχές είναι συνήθως οι περοχές εντός σχεδίου με χρήση Γενικής Κατοικίας ή Πολεοδομικού Κέντρου. Η ίδρυση και λειτουργία αρτοποιείων επιτρέπεται επίσης σε θεσμοθετημένες Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ) καθώς και σε κάποιες εκτός σχεδίου περιοχές σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες χρήσεις γής.

Επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός των Αρτοποιείων, απαιτείται για αυτό άδεια εγκατάστασης ;

Ναι επιτρέπεται εφόσον δεν αυξάνεται η κινητήρια ισχύς πάνω από τα 22 KW και η θερμική ισχύς πάνω από τα 50 KW. Για τον εκσυγχρονισμό τους απαιτείται να υποβληθούν στην αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παραπάνω για την ίδρυση και λειτουργία Αρτοποιείων προκειμένου να εκδοθεί άδεια εγκατάστασης μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται να υποβληθούν εκ νέου η βεβαίωση χρήσης γης και ο κανονισμός συνιδιοκτησίας ή η Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη, σε περίπτωση λειτουργίας του αρτοποιείου εντός πολυώροφου κτηρίου.

Ποια είναι η διαδικασίας ίδρυσης Βιομηχανικής Εγκατάστασης Αρτοποιείας ;

Η διαδικασία ίδρυσης μίας Βιομηχανικής Εγκατάστασης Αρτοποιίας είναι ακριβώς η ίδια με την διαδικασία ίδρυσης μίας οιανδήποτε Βιομηχανικής ή Βιοτεχνικής μονάδας παραγωγής τροφίμων όπως αυτή αναφέρεται παραπάνω.

Υπάρχουν περιορισμοί για την θέση ίδρυσης μίας Βιομηχανικής Εγκατάστασης Αρτοποιίας ;

Για τις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Αρτοποιίας υπάρχουν οι ίδιοι ακριβώς περιορισμοί που ισχύουν και για Βιομηχανίες ή Βιοτεχνίες όπως αυτοί αναφέρονται παραπάνω.

Για την κατασκευή Αρτοποιείων ή Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Αρτοποιίας υπάρχουν ειδικές τεχνικές προδιαγραφές που απαιτείται να τηρηθούν προκειμένου να αδειοδοτηθούν ;

Ναι υπάρχουν ειδικές τεχνικές προδιαγραφές βάσει των οποίων πρέπει να κατασκευασθούν. Οι προδιαγραφές αυτές αναφέρονται αναλυτικά στον νόμο Ν.3526/2007. Εκτός από αυτές τις προδιαγραφές πρέπει να τηρούνται και οι προδιαγραφές που αναφέρονται στους ΟΔΗΓΟΥΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ που έχουν εκδοθεί από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

 

Κανένα Αρτοποιείο ή Βιομηχανική Εγκατάσταση Αρτοποιίας δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί αν δεν τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές.

 

Επιστροφή