Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας:
Εγγραφείτε εδώ

εξοικονομω αυτονομω 2020

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ
2020

Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2020

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2020 για την ενεργειακή αναβάθμιση πάσης φύσεως υφιστάμενων κτηρίων κατοικίας (μονοκατοικίες, διαμερίσματα, πολυκατοικίες) .

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ πάνω από 35 χρόνια εμπειρία στον τομέα των Ηλεκτρομηχανολογικών και Ενεργειακών Εγκαταστάσεων κτηρίων...

θα βρίσκεται ακόμη μία φορά δίπλα στους πελάτες προκειμένου να προσφέρει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των εργασιών του προγράμματος (υπηρεσίες Ενεργειακού Επιθεωρητή για την έκδοση του απαιτούμενου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, υπηρεσίες συμβούλου έργου για την υποβολή της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, την διαμόρφωση προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και την παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος .

εξοικονομω αυτονομω 2020

Εκτός των υπηρεσιών Ενεργειακού Επιθεωρητή και Μηχανικού Συμβούλου Έργου η ΑΝΑΔΡΑΣΗ αναλαμβάνει την υλοποίηση της κατασκευής, της εγκατάστασης και της προμήθειας του εξοπλισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης σε κατοικίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020 (φυσικό αέριο, υγραέριο, αντλίες θερμότητας), συστημάτων κλιματισμού, συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης ( ηλιακά συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας, ηλιακοί θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας παραγωγής ζεστού νερού), φωτοβολταϊκών συστημάτων, συστημάτων θερμομόνωσης (θερμομόνωση δώματος, στέγης και τοιχοποιίας - θερμοπροσόψεις).

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα.

Επιλέξιμες Κατοικίες – Ωφελούμενοι – Εισοδηματικές Κατηγορίες - Επιχορήγηση - Έναρξη Επιλεξιμότητας

Επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα είναι μονοκατοικίες, αυτόνομα διαμερίσματα και πολυκατοικίες είτε στο σύνολο τους (Πολυκατοικίες Τύπου Α) είτε μόνο σε ότι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους τους (Πολυκατοικίες Τύπου Β). Οι κατοικίες πρέπει να είναι νόμιμα υφιστάμενες, να διαθέτουν οικοδομική άδεια ή να είναι νομιμοποιημένες και όσες έχουν αυθαίρετες κατασκευές αυτές να έχουν νομιμοποιηθεί.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος κατατάσσονται βάσει του εισοδήματος τους κατά το έτος αναφοράς (οικονομικό έτος 2019) σε 5 εισοδηματικές κατηγορίες σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα :

εξοικονομω - αυτονομω εισοδηματικες κατηγοριες
Εισοδηματικές Κατηγορίες Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Click this image to zoom

Η επιχορήγηση που δικαιούνται να λάβουν οι ωφελούμενοι που οι μονοκατοικίες τους ή τα τα διαμερίσματα τους θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που υπάγονται φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

εξοικονομω - επιχορηγηση - μονοκατοικιες - διαμερισματα
Επιχορήγηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος & Μονοκατοικίας: Click this image to zoom

Οι πολυκατοικίες Τύπου Α' δικαιούνται βασική επιχορήγηση 60%επί του προϋπολογισμού του έργου συν ένα bonus 10% λόγω Covid-19 συν ενεργειακό bonus 10% με το μέγιστο να φτάνει το 80%.

Οι πολυκατοικίες Τύπου Β' δικαιούνται βασική επιχορήγηση 60% επί του προϋπολογισμού του έργου συν ένα bonus 10% λόγω Covid-19 με το μέγιστο να φτάνει το 80% .

Ενεργειακός Στόχος - Απαιτήσεις

Η πρόταση (συνδυασμός παρεμβάσεων) για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:

 • Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ.
 • Για αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Α, αναβάθμιση κατά τρεις (3)ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ.
 • Για αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Β, δεν τίθεται ελάχιστος ενεργειακός στόχος.

Ο ελάχιστος στόχος για το επιπλέον ενεργειακό bonus του 10 % (ενεργειακό premium) αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα :

εξοινομομω-αυτονομω-ενεργειακο premium
Ενεργειακό Premium: Click this image to zoom

Επιλέξιμες παρεμβάσεις ανά τύπο κατοικίας

Οι παρεμβάσεις που δύναται να είναι επιλέξιμες ανά τύπο κατοικίας-αίτησης αναγράφονται στους παρακάτω πίνακες. Περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης και άλλα συστήματα αυτονόμησης όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home), αναβάθμιση ανελκυστήρα και αναβάθμιση φωτισμού.

εξοικονομω κατηγοριες παρεμβασεων
Πίνακας 1 - Επιλέξιμων Παρεμβάσεων Ανά Τύπο Κατοικίας: Click this image to zoom
κατηγοριες παρεμβασεων εξοικονομω
Πίνακας 2 - Επιλέξιμων Παρεμβάσεων Ανά Τύπο Κατοικίας: Click this image to zoom
εξοικονομω κατηγοριες παρεμβασεων διευκρινησεις
Διευκρινήσεις Πινάκων Επιλέξιμων Παρεμβάσεων: Click this image to zoom

Επιλέξιμος Προϋπολογισμός Παρεμβάσεων

Τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών για τις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων και τις υποκατηγορίες τους, αναγράφονται στους παρακάτω πίνακες και παρουσιάζονται, ανά κατηγορία δαπάνης, βάσει των ενεργειακών τους χαρακτηριστικών.

εξοικονομω δαπανες επιλεξιμων παρεμβασεων
Ανώτατα όρια δαπανών των επιλέξιμων παρεμβάσεων- Πίνακας -1: Click this image to zoom
δαπανες επιλεξιμων παρεμβασεων εξοικονομω
Ανώτατα όρια δαπανών των επιλέξιμων παρεμβάσεων- Πίνακας -2: Click this image to zoom
εξοικονομω επελεξιμες παρεμβασεις δαπανες
Ανώτατα όρια δαπανών των επιλέξιμων παρεμβάσεων- Πίνακας -3: Click this image to zoom
επιλεξιμες παρεμβασεις δαπανες εξοικονομω
Ανώτατα όρια δαπανών των επιλέξιμων παρεμβάσεων- Πίνακας -4: Click this image to zoom
εξοικονομω - επιλεξιμες δαπανες
Ανώτατα όρια δαπανών των επιλέξιμων παρεμβάσεων- Πίνακας -5: Click this image to zoom

Στα ανωτέρω όρια επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα.

Σε περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας τύπου Α το κόστος των κοινόχρηστων δαπανών επιμερίζεται με βάση τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας των διαμερισμάτων.

Για τις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α, επιλέξιμο για το πρόγραμμα είναι το μέρος των δαπανών που αφορά στα διαμερίσματα που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου (για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α), δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 1,2 € επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Ο εν λόγω περιορισμός θα ελεγχθεί εκ νέου κατά την υποβολή του Β΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, με βάση την επιτευχθείσα ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (kWh).

Σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα επιμέρους ανώτατα όρια ανά επιλέξιμη δαπάνη των ανωτέρω πινάκων και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από:

 • 48.500€ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α
 • 76.270€ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

Επιπρόσθετα, επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου οι ακόλουθες λοιπές δαπάνες:

 • Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων και την συμπλήρωση των εντύπων Πρότασης Παρεμβάσεων και Καταγραφής Παρεμβάσεων.
 • Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση.
 • Η αμοιβή για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στα πλαίσια έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου)

Συνολικός Επιλέξιμος Προϋπολογισμός

Γενικά, ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός προκύπτει ως άθροισμα του κόστους τωνεπιμέρους επιλέξιμων παρεμβάσεων, για τις οποίες ισχύουν τα ανώτατα όρια ανά επιλέξιμη δαπάνη των ανωτέρω πινάκων και των λοιπών δαπανών.

Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός διαμορφώνεται από το άθροισμα του ανώτατου προϋπολογισμού επιλέξιμων παρεμβάσεων και του ανώτατου προϋπολογισμού λοιπών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει:

 • τα 50.000€ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησηςσε πολυκατοικία τύπου Α.
 • Τα 80.000€ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

Κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής

Οι Ωφελούμενοι των κατηγοριών 1 έως 5 της ενότητας ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, δικαιούνται την αντίστοιχη επιχορήγηση, και αναλαμβάνουν την πληρωμή του υπολοίπου ποσού με ίδια κεφάλαια ή συνάπτουν δανειακή σύμβαση, εφόσον το επιθυμούν, είτε για το ποσό που θα επιλέξουν είτε για το ποσό που θα τους εγκριθεί από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό με 100% επιδότηση επιτοκίου, ή με συνδυασμό των παραπάνω.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά - Προετοιμασία - Αιτήσεις - Διαδικασία

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος Ωφελούμενος» και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμη κατοικία» καθώς και να μεριμνήσει, έτσι ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, για τα ακόλουθα:

 • Εξασφάλιση κωδικών πρόσβασης στην εφαρμογή TAXISnet.
 • Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/τακτοποίησης στο ακίνητο, η υποβολή δήλωσης για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να έχει γίνει πριν την υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα.
 • Υποβολή και εκκαθάριση δήλωσης για το φορολογικό έτος 2019.
 • Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων στο ακίνητο θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυρίων.
 • Σε περίπτωση πρόσφατης απόκτησης ακινήτου (απόκτηση για πρώτη φορά εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου μετά τις 31/12/2019 και μόνον για την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία) θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση/τροποποίηση των στοιχείων στο Ε9.
 • Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου και συμπλήρωση του σχετικού Εντύπου Πρότασης Παρεμβάσεων ενεργειακής Εξοικονόμησης-Αυτονόμηση

Η υποβολή της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα και είναι σκόπιμο η εργασία αυτή να ανατεθεί σε Μηχανικό Σύμβουλο Έργου, κατά προτίμηση ειδικότητας Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει επαρκή εμπειρία στον τομέα των κτιριακών ηλεκτρομηχανολογικών και ενεργειακών εφαρμογών ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια στις υψηλές απαιτήσεις του προγράμματος και την παρακολούθηση του έργου.
Η αμοιβή του Μηχανικού Συμβούλου Έργου καλύπτεται στο 100% από το Πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθήσετε την ενημέρωση μας στο κανάλι της ΑΝΑΔΡΑΣΗ στο Youtube.

Για ακόμα καλύτερη πληροφόρηση μπορείτε εδώ να κατεβάσετε τον πλήρη Οδηγό του Προγράμματος.

Οδηγός Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2020

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ αποτελεί μια από τις πλέον αξιόπιστες Τεχνικές Εταιρείες στο τομέα των Ηλεκτρομηχανολογικών και Ενεργειακών Εφαρμογών με πάνω από 35 χρόνια εμπειρία. Διαθέτει οργανωμένο και άριστα καταρτισμένο Τεχνικό Γραφείο Ηλεκτρομηχανολογικών και Ενεργειακών Μελετών καθώς και εμπορικό και κατασκευαστικό τμήμα και δύναται να προφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ως :

 • Ενεργειακός Επιθεωρητής για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2022.
 • Ως Μηχανικός Σύμβουλος Έργου.
 • Ως προμηθευτής εξοπλισμού καθώς και ως εγκαταστάτης - εργολάβος για την ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης σε κατοικίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020 (φυσικό αέριο, υγραέριο, αντλίες θερμότητας), συστημάτων κλιματισμού, συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης ( ηλιακά συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας, ηλιακοί θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας παραγωγής ζεστού νερού), φωτοβολταϊκών συστημάτων, συστημάτων θερμομόνωσης (θερμομόνωση δώματος, στέγης και τοιχοποιίας - θερμοπροσόψεις )

Η ΑΝΑΔΡΑΣΗ δύναται να ανταποκριθεί σε οιανδήποτε ζήτηση για ένταξη κατοικίας (μονοκατοικίας, διαμερίσματος, πολυκατοικίας) στο πρόγραμμα '' ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020 ''

 • Στο σύνολο των περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής (Κορωπί, Παιανία, Σπάτα, Σταυρός, Γλυκά Νερά, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Καλύβια, Λαγονήσι, Κερατέα, Λαύριο, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Βάρκιζα, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Αχαρνές, Ωρωπός, Καπανδρίτι, Διόνυσος, Γέρακας, Ανθούσα κ.λ.π).
 • Στο σύνολο των περιοχών της Περιφέρειας Αθηνών (Αθήνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Παπάγου, Χολαργός, Δάφνη, Υμηττός, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Πεντέλη, Μελίσσια, Φιλοθέη, Ψυχικό, Λυκόβρυση, Πεύκη, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Νέα Σμύρνη, Ηλιούπολη, Ηράκλειο, Μαρούσι, Άλιμος, Άγιος Δημήτριος, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Παλαιό Φάληρο, Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση κ.λ.π).
 • Στο σύνολο των περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής και Πειραιώς (Πειραιάς, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Μέγαρα, Μαγούλα κ.λ.π).
 • Στα νησιά των Κυκλάδων (Νάξος, Άνδρος,Πάρος, Τήνος, Μήλος, Τζιά, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Μύκονος, Σύρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος κ.λ.π.)
 • Σε περιοχές όμορες του νομού Αττικής (Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθος, Σπάρτη Τρίπολη, Καλαμάτα, Πύργος, Ναύπλιο, Άργος, Θήβα, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Κάρυστος κ.λ.π).